Nieuws

21-08-2023

Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen stoomt op naar NAVO-vlootverband


Untitled document

Zr.Ms. Vlaardingen is vandaag met een ongeveer 34-koppige bemanning uit de haven van Den Helder vertrokken. De mijnenjager sluit zich de komende 3,5 maand aan bij de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dit NAVO-vlootverband richt zich onder meer op het ruimen van explosieven in de Oostzee.

Categorie: Marine nieuws
Ingezonden door: beheer
Untitled document

Het gaat bijvoorbeeld om zeemijnen, vliegtuigbommen en andere munitie uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Deze explosieven vormen nog steeds een gevaar voor de koopvaardij, visserij en het milieu. Samen met bondgenoten maakt Zr.Ms. Vlaardingen zoveel mogelijk projectielen onschadelijk. Hiermee dragen ze bij aan een vrije en veilige doorvaart.

SNMCMG1 maakt onderdeel uit van de NATO Response Force, de snelle reactiemacht van de NAVO. De marine levert continu mijnenjagers aan de NAVO voor snel inzetbare vlootverbanden. Daardoor kan het bondgenootschap voor militaire operaties direct een beroep op hen doen.

Sandy Coast

Voor de Vlaardingen naar Oost-Europa gaat, doet het schip eerst nog mee aan het omvangrijke internationale Sandy Coast. Nederland en België organiseren deze mijnenbestrijdings- en havenbeschermingsoefening beurtelings om het jaar. Dit jaar is Sandy Coast gedurende 2 weken in de haven van Delfzijl en delen van de Noordzee en Waddenzee.

Naast Zr.Ms. Vlaardingen doen nog tal van andere marineschepen mee uit onder meer België, Canada, Duitsland, Finland, Nederland en Polen. In totaal komen meer dan 10 schepen en zo’n 500 militairen naar Delfzijl. De oefening is een uitgelezen kans voor de internationale partners om kennis uit te wisselen. Zo kunnen zij zich voorbereiden op inzet waar ook ter wereld.